måndag 24 maj 2010

I Stockholm presenterades filmen ”Dagen då diplomatin dog”

Den 23 maj i lokalen Studieförbundet vuxenskolan i Stockholm presenterades filmen ”Dagen då diplomatin dog” av filmskaparna Bernie Dwyer från Irland och Roberto Ruiz Rebo från Kuba. Den irländska journalisten och regissören Bernie Dwyer som bor i Havanna var på besök i Stockholm för att vara med under presentationen av filmen.

Filmen innehåller intervjuer med fyra agenter som infiltrerades bland de 75 dissidenter som planerade olika aktioner mot Kubas regering. Agenterna berättar om aktiviteterna som de så kallade oberoende journalisterna, fackföreningsledarna och bibliotekarierna gjorde mot den kubanska revolutionen. Filmen visar också uttalanden av två tjänstemän från USA:s ambassad på Kuba. De 75 dissidenterna arresterades och dömdes till fängelse av Fidel Castro:s regering 2003.

Denna film visar även aktiviteterna som ”USA interest office” på Kuba och USA:s regering genomförde mot den kubanska revolutionen under dessa år. Filmen ger oss en annan bild av det som vi läste om genom massmedia i Sverige och andra länder. Det här fallet kritiserades av olika regeringar och i massmedia skrevs mycket om den bristande yttrandefriheten på Kuba. Ännu idag använder journalister det här fallet för att fortsätta kalla Kuba ett odemokratiskt land utan yttrandefrihet. De ger fortfarande en annan bild av det som egentligen hände på Kuba.
Journalisten Bernie Dwyer svarade på publikens frågor och hon sade att filmen har som syfte ”att berätta om de olika aktioner som USA presidenter har genomfört mot Kuba. Att visa att folket som deltog som agenter var vanliga kubaner, som inte var tjänstemän inom Kubas regering och att visa att kubanerna fortsätter att försvara kubas självständighet”.
De intervjuade agenterna sade att ”de skulle kunna tänka sig att göra om samma arbete om det skulle behövas för att försvara den kubanska revolutionen”.
Filmen är producerad av ”Two Islands Production” från Irland. Det är en bra dokumentärfilm och den är på engelska och spanska.

Text och foto Sofia Sanchez

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar